{ "title": "Damga Vergisi Hesaplama Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Damga-Vergisi-Hesaplama-Formulu-89.jpg", "date": "21.01.2024 00:34:29", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Damga vergisi hesaplama formülü, Temel olarak matematikteki yüzde alma formülüne dayanmaktadır. Ülkemizde damga vergisi hesaplama işlemleri 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'na göre yapılmaktadır. Damga vergisi hesaplanırken maktu vergiler üzerinden bir işlem yapılmaz. Maktu damga vergisinin miktarı işlem başına aynı olup ayrıca bir tutar üzerinden hesaplama yapmayı gerektirmez. Bunun yanı sıra bazı işlemlerde damga vergisi işlemi ihtiva eden tutar üzerinden değişen oranlarda hesaplanır. 2017 yılına ait bu oranlar ve işlemler şu şekildedir:
Damga vergisi hesaplama formülü basit bir matematiksel işlem olup tüm mükellefler tarafından yapılabilmektedir. Damga vergisi her zaman için işlem tutarı üzerinden hesaplanır. Kira mukavelelerinde damga vergisi hesaplama yıllık kira tutarı üzerinden yapılır.

Excel tablosunda basit bir damga vergisi hesaplama formülü için örnek olarak 9,48 damga vergisi oranı için A1 sütununa damga vergisine tabi tutarı yazdığımızda B1 sütununa (=A1*0,00948) yazmamız yeterlidir. Binde 9,48 damga vergisi otomatik olarak hesaplanacaktır.
" } ] }