{ "title": "Çizgisel Hız Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Cizgisel-Hiz-Formulu-87.png", "date": "19.01.2024 03:59:00", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Çizgisel Hız Formülü; Düzgün Dairesel Hareket, sabit bir kuvvetin etkisi altında, bir çemberin üstünde süratin değişmediği hareket şeklidir.

Periyot; düzgün dairesel harekette bir tam dolanım yapmak için geçen zamandır. Sembolü T harfidir. Birimi ise saniyedir. (S)

Frekans; düzgün dairesel hareket yapmakta olan cismin 1 saniyede yaptığı dolanım sayısıdır. Sembolü f harfidir. Birimi 1/s ya da Hertz (Hz)'dir.

Frekans ve periyot arasında;
Periyot= 1/frekans yani T=1/f ilişkisi vardır.

Örnek: Düzgün dairesel hareket yapmakta olan bir cisim daire etrafını 6 saniye içinde 30 defa dolanmaktadır. Buna göre cismin periyodu kaç saniye ve frekansı kaç 1/s olur?

Çözüm: 6 saniyede 30 defa dolanıyorsa, T saniyede 1 kez dolanır. Buradan 30. T=6 ve T=1/5 s olur.

T=1/f formülünde yerine yazarsak; 1/5=1/f ise f=5 Hertz (Hz) olur.

Hız; çember üstünde dolaşan bir cisim bir x kadar yol alırken yarıçap vektörü bir açı yaparak tarar. BU sebeple dairesel olan hareketlerde açısal hız ve çizgisel hız vardır.

Çizgisel Hız ve Formülü; düzgün dairesel hareket yapmakta olan bir cismin, dairenin yayı üstünde birim zamanda aldığı yola çizgisel hız denir. Çizgisel hız vektörü yarıçap vektörüne dik, daire yayına ise tam teğet yapar.

Düzgün doğrusal harekette, Hız= yol/zaman yani x=v/t'dir.

Cisim dairenin bütün çevresini dolanırsa, aldığı yol 2π r kadar olur. Bu sırada T periyodu kadar bir zaman geçmiş olur. Böylece çizgisel hız; 2π r= v. T.

V=2π r/T ya da v=2π r. F formülü ile ifade edilir.

Çizgisel hızda birim metre/saniye, m/s'dir.

Örnek: Yarıçapı 3 cm olan bir araç dairesel pist üstünde v sabit hızı ile ilerliyor. Araç 3 saniye içeresinde 4 devir yapıyor. Buna göre aracın çizgisel hızı kaç m/s olur? (π=3 alınız)

Çözüm: 3s de 4 devir ise T s de 1 devir yapar. Burada T=3/4s olur.

V=2π r/T ise v=2.3.3/3/4= 24m/s olur.

Açısal Hız ve Formülü; cismi merkez konumuna bağlayan yarıçap vektörünün, radyan cinsinden birim zamanda taradığı yola açısal hız denir. Sembolü w harfidir. Birimi radyan/saniyedir. Açısal hız formülü;
Dairesel hareket eden cismin yarıçap vektörü bir tam tur yaptığı zaman, 2π radyan kadar açı tarar ve bu sırada T periyot kadar süre geçmiş olur.

W=2π/T ve w=2π f olur?
" } ] }