{ "title": "Çıkrık Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Cikrik-Formulu-38.JPG", "date": "23.01.2024 03:58:23", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "Çıkrık formülü, Yaşadığımız süre zarfında hayatımızı kolaylaştırmak için bazı araç ve gereçler kullanırız. Bize yardımcı olan bu aletlere basit makineler deriz. Basit makineler kaldıraçlar, makaralar, palangalar, eğik düzlem, vida, dişliler, kasnaklar, kamalar, tekerlek-dingil ve çıkrıklar olmak üzere bölümlere ayrılır. Basit makinelerin amacı kuvvetten kazanımdır.

Çıkrık formülü nedir?

Çıkrık, ağır yükleri kolay kaldırabilmek amacıyla kullanılan yapısı aynı eksende dönen iki silindir biçiminden oluşan insani işlerin kuvvet bakımından muhtaç bulunan kısmında görev yapabilen basit bir makinedir. Örnek olarak çıkrık için kuyudan su çekmeye yarayan ve elle çevrilen bir araç diyebiliriz.

Kol yardımıyla çevrilen çıkrık adlı basit makinenin içerisinde bulunan iki farklı yarıçapa sahip silindirler dönmesini kolaylaştırır. Çıkrıkta yük küçük silindirde, kuvvet de büyük silindirdedir.

R = Yükün sarıldığı silindirin yarıçapı (Yük kolu)
R = Büyük silindirin yarıçapı (Kuvvet kolu)
F = Çıkrığa uygulanan kuvvet.

G=Yük.

Kuvvet*Kuvvet kolu=Yük*Yük kolu yani F*R = G*r olur.

Çıkrığa bağlı olarak yükün yükselme miktarına, çıkrık kolunun devir sayısına (N olarak gösterilir) ve ipin sarılmış olduğu silindirin yarıçapına (R ile gösterilir) bağlıdır.

H=n.2π r'dir.

Uygulanan kuvvet yükten az olduğu için kuvvetten kar edilir.

Günlük yaşamda kullandığımız tornavida, El matkabı, kıyma makinası, kapı kolu ve direksiyon çıkrığa örnektir.
" } ] }