{ "title": "Çevre Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Cevre-Formulu-72.gif", "date": "19.01.2024 14:52:33", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Çevre formülü, Matematik denince akla gelen formüller hem günlük hayatta hem de okul hayatında kullanılan hesaplamalardır. Matematikte her simetrik şeklin ismi ve kenar uzunlukları değişir. Bunlarla birlikte formülleri de değişmektedir. Simetrik şekillerin kenar uzunlukları ile yapılan hesaplamalar sonucu çevreleri veya alanları hesaplanır. Her simetrik şeklin çevre formülü kendine göre farklılık gösterir. Simetrik şekiller denince akla ilk gelenler kare, dikdörtgen ve üçgenlerdir. Fakat matematik için bundan daha fazla simetrik şekiller sayılabilir.

Kare çevre formülü, kare her kenarı birbirine eşit olan bir simetrik şekildir. Hesaplama işlemleri ve formülleri birçok simetrik şekle göre daha kolaydır. Bir karenin kenarını 5 cm olarak düşünülürse, diğer tüm kenarları da 5 cm olarak alınmalıdır. Karelerin çevre formülü, bir kenarının uzunluğunun 4 katının alınmasıdır. Karenin bir kenarına a değeri verelim, çevre formülü (4×a) olur.

Örnek, bir karenin kenar uzunluğu 5 cm için, çevre formülü 5×4=20 olarak hesaplanır.

Dikdörtgen çevre formülü, dikdörtgenler iki kenarı uzun ve iki kenarı kısa olan simetrik şekillerdir. Birbirlerine paralel olarak uzanırlar. Bir dikdörtgenin çevre formülü için kenar uzunluklarının iki katları alınır ve toplanır. Bunun için dikdörtgenin kısa kenarı a, uzun kenarı ise b olsun. Bunun sonucunda dikdörtgenin çevre formülü (2×a) + (2×b) olur.

Örnek, bir dikdörtgenin kısa kenarı 3 cm, uzun kenarı 6 cm için, dikdörtgenin çevre formülü, 2×3=6 ve 2×6=12'den 6+12=18 olarak hesaplanır.

Çember çevre formülü, çember şekli matematikte tamamen daire şeklindeki yuvarlak simetrik şekillere denir. Çapları ve alanları için kendi formülleri vardır. Bir çemberin çevre formülü, çemberin yarı çapının ve pi sayısının iki katıdır. Çemberlerin yarı çapı 'r' sembolü ile gösterilir. Bir çemberin çevre formülü için (2×pi×r) alınır.

Örnek, pi sayısı 3 olan ve yarı çap uzunluğu 11 m olan bir çemberin çevre formülü, 2×3×11=66 olur.

Üçgen çevre formülü, üç farklı kenarın birleşiminden oluşan simetrik şekillere üçgen denir. Her kenarın kendine ayrı uzunluğu vardır. Üçgenlerin kendi içinde kenar uzunluklarına göre çeşitleri vardır. Her üçgenin çevre formülü için kenar uzunluklarının toplamı alınır. Bir üçgenin kenarlarına sırasıyla a, b ve c diyelim. Üçgenin çevre formülü (A+b+c) olur.

Örnek, bir üçgenin kenar uzunluklarına sırasıyla 5, 6 ve 7 diyelim. Üçgenin çevresi 5+6+7=18 olarak bulunur.

Yamuk çevre formülü, iki kenarı paralel olan dörtgenlere yamuk denir. Paralel olmayan yan kenarlarına ise yanal kenarlar denir. Yamuğun çevre formülü kenar uzunluklarının toplamı ile bulunur. Bir yamuğun kenar uzunlukları sırasıyla a, b, c ve d olursa yamuğun çevre formülü için, (A+b+c+d) alınır.

Örnek, bir yamuğun iki paralel kenar uzunluğu 9 cm ve diğer kenarları için sırasıyla 7 cm ve 13 cm diyelim. Yamuğun çevresi 9+13+7+9=38 olarak hesaplanır.

Düzgün çokgen çevre formülü, her bir kenarı aynı uzunlukta olan ve çok sayıda uzunluğun birleşimi ile oluşan simetrik şekle denir. Düzgün çokgenin çevre formülü hesaplanırken bir kenar uzunluğu ve kenarların sayısı alınarak çarpılır. Bir düzgün çokgenin kenar sayısına n ve bir kenar uzunluğuna a diyelim. Düzgün çokgenin çevre formülü n×s olarak hesaplanır.

Örnek, bir düzgün çokgenin 6 ayrı kenarı ve kenar uzunluklarının her biri 5 cm olursa, düzgün çokgenin çevresi 6×5=30 olarak hesaplanır.
" } ] }