{ "title": "Çember Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Cember-Formulleri-68.gif", "date": "19.01.2024 11:11:56", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Çember Formülleri; çember merkez noktaya eşit uzaklıkta ve aynı düzlem üzerinde yer almakta olan noktaların birleşerek oluşturduğu kapalı eğridir. Çemberin merkezinden kapalı eğriye doğru çizilen bütün uzunluklar birbirine eşittir. Eşit olan bu uzaklıklara yarıçap adı verilir. Yarıçapın iki katı uzunluk ise çap olarak adlandırılmaktadır. Çemberde merkez 'o' harfi ile, yarıçap 'r' harfi ile çap ise 'R' harfi ile gösterilir. Çember üzerinde yer alan iki farklı noktayı birleştiren doğrulara kiriş denilmektedir.

Çemberin sahip olduğu özellikler
Çemberin merkez noktası aynı zamanda merkez açının köşesi konumundadır. Çember merkez açının gördüğü yay ve çevre açının gördüğü yay olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Büyük çember yayına majör küçük çember yayına ise minör ismi verilmektedir.

Çember formülleri
Çapı gören çevre açının ölçüsü 90 derecedir. Merkez ile teğetin değme noktasını birleştiren yarıçap teğete dik bir konuma sahiptir. Teğet olan kiriş açısının ölçüsü gördüğü yayın yarısına eşittir.
" } ] }