{ "title": "Çarpanlara Ayırma Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Carpanlara-Ayirma-Formulleri-55.png", "date": "22.01.2024 01:53:02", "author": "nefin hatuk", "article": [ { "article": "Çarpanlara ayırma formülleri, İfadelerin aynı cinsten çarpanları şeklinde yazılmasını kolaylaştıran birtakım yöntemlerdir. Bu yöntemler belirli formüller ile gösterilir.

Ortak Çarpan Parantezine Alarak Çarpanlara Ayırma Yöntemi: İfadede verilen her terimde ortak bir çarpan bulunuyor ise ifade aynı ortak olan çarpan parantezine alınır.

An + bn + cn = n (A + b +c)

Gruplandırarak Çarpanlara Ayırma Yöntemi: İfadedeki tüm çarpanlar ortak değil ise ortak olan çarpanlar gruplandırılarak ortak olan her grup kendi arasında ortak çarpan parantezine alınır.

Ax – bn + an – bx=a (X +n) -b (X+n)

(A – b). (X + n) (Gruplandırmada ortak çarpan oluşturmaya dikkat ediniz)

Özdeşliklerden Yararlanarak Çarpanlara Ayırma Yöntemi: İfadenin içerdiği her bir bilinmeyenin ifade ettiği sayı değeri için sağlanan eşitliklere özdeşlik denir.

Özdeşlikler
Terim Ekleyip Çıkararak Çarpanlara Ayırma Yöntemi: Verilen bazı ifadeler terim ekleyip çıkararak çarpanlarına ayrılır. Özellikle tam kareli ifadeler oluşturmaya çalışılmalıdır.

X²+x+1= x²+2x+1-x=(X+1)²-(√ x)² =(X+1-√ x) (X+1+√ x)

Ax²+bx+c Üç Terimlisinin Çarpanlara Ayrılması, c=m x n b= (Mxh)+(Nxg) iken a=g x h olduğunda, a  ve c'nin çarpanları çapraz çarpılıp toplandığında b'yi sağlıyor ise (G+m). (H+n) olur.

6x²+18x+12 ifadesini çarpanlarına ayrılmış hali, (3x+6) (2x+2) şeklindedir.
" } ] }