{ "title": "Cari Oran Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Cari-Oran-Formulu-14.jpg", "date": "21.01.2024 14:47:28", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "
Cari Oran, Finansal analiz teknikleri'den oran Analizi kapsamındaki 4 temel durum analizinden likidite durumu oranları dahilindedir.

Cari Oran: Dönen varlıklar'ın kısa vvadeli borçlar'a bölünmesi ile bulunan, işletmenin kısa vadeli borç ödeyebilme gücünü hesaplamaya yarayan bir finansal analiz türüdür. Oran analiz türleri ile, mali tablolarda yer alan tutarlar incelenerek mali durum hakkında bilgi edinilir. Mali Tablolarda birçok analiz hesaplanır, temel amaç hesaplanan kalemlerin birbiri ile ilişki içinde olmasıdır.

Cari Oran'da edinilen bilgiler şirketin mali yapısı, iktisadi varlıkların etkin kullanımı, yatırım yapabilme, bankadan kredi alabilme vb. Olanakları için gerekli olmakla birlikte şirketin kısa dönemdeki faaliyet sonuçlarından kar veya zarar etme durumunu belirtir. Dönen varlıklar işletmenin nakitlerini, Kısa vadeli borçlar ise işletmenin borçlarını gösterir; bu iki kalemin ortak özelliği 1 yıl içerisindeki faaliyetler olmasıdır. \"Cari\" kelimesi sözlükte bulunan anlamına göre de bulunulan zaman, yürürlükte olan, ola gelendir; dolayısıyla bu oran içinde bulunulan faaliyet dönemi ile alakalıdır.

Yıllık cari oran nasıl hesaplanır?

Cari Oran, bir yıl içinde edinilecek nakitlerin, bir yıl içerisinde ödenecek borçların kaç katı olduğunun hesaplanması biçimidir. Bu oranın 1,5-2 olması finansal analiz açısından yeterli sonuç olduğunu gösterir. Cari Oran'ın 1'in altına düşmesi halinde işletmenin kısa dönemde zararda olduğu söylenebilir.

Cari Oran'ın formülü şu şekildedir; Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar.
" } ] }