{ "title": "Bileşik Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Bilesik-Formulleri-43.png", "date": "20.01.2024 14:41:38", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
Bileşik Formülleri; bileşik; birden fazla cinste atomun bir araya gelip oluşturduğu yeni özellikteki saf maddelere denir.

Bileşiklerin Özellikleri Nelerdir?
Bileşiklerin çoğunluğu moleküler yapıya sahiptir. Fakat tuz gibileri atomik yapıda olanları da bulunur. Bileşikler asitler, bazlar, oksitler ve tuzlar şeklinde sınıflandırılır.

Bileşik Çeşitleri ve Formülleri

Moleküler Yapılı Bileşikler

Bileşikler, eğer farklı cins element atomlarından oluşan moleküllerin birleşmesi ile meydan gelmiş ise böyle bileşiklere moleküler yapılı bileşikler diye adlandırılır. Bileşiklerdeki molekülleri meydana getiren atomların arasında kovalent bağ bulunur.

Moleküler yapılı bileşik formülleri örnekleri
Moleküler Yapılı Olmayan Bileşikler

Bileşikler, moleküllerden değil de farklı cins element atomları bir yığın meydana getirecek şekilde bir araya gelmişse böyle bileşiklere moleküler yapılı olmayan bileşikler diye adlandırılır.
Moleküler yapıda olmayan bileşiklerdeki iyonlar düzenli bir yığın meydana getirirler.
Moleküler yapılı olmayan bileşikler sonsuz örgü tipinde olan bileşiklerdir.

Moleküler yapılı olmayan bileşik formülleri örnekleri
Bileşiklerin Sınıflandırılması ve Formülleri

Asitler; suda çözündüğü zaman ortama H+ iyonu veren bileşiklerdir. Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızı renge dönüştürürler. Taları ekşidir. PH dereceleri 7'den azdır. Suda çözündükleri zaman elektrik akımını iletirler. Yediğimiz yiyeceklerde asitler yer alır. Örneğin, çilekte folik asit, gazozda karbonik asit, yoğurtta laktik, elmada malik asit bulunur.

Asit Örnekleri
Bazlar; suda çözündüğü zaman OH- iyonu veren bileşiklerdir. Kırmızı turnusol kağıdının rengini mavi renge dönüştürür. Tatları acıdır. PH dereceleri 7'den fazladır. Asitler gibi suda çözündüklerinde elektrik akımını iletirler. Temizlik malzemelerinde, diş macununda, şampuanlarda bulunur.

Baz Örnekleri
Tuzlar; asit ve bazların birleşerek oluşturduğu nötürleşme ürünüdür.

Tuz Örnekleri
" } ] }