{ "title": "Benzen Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Benzen-Formulu-96.png", "date": "21.01.2024 03:25:54", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Benzen Formülü, Maden kömürü katranından üretilen, kimyasal olarak en basit bileşik sayılan bir hidrokarbona verilen bilimsel adıdır. Benzol, su gibi saydam, ancak kendine özgü bir kokusu sahip olan bir sıvıdır. Benzen formülü C6H6, Özgül ağırlığı ise 0, 885'tir. Benzenin donma derecesi 5,5. Alevlenme derecesi ise 80.15 derecedir. Benzen, açık havada isli bir şekilde yanar ve karbon dioksitle su oluşturur. Yanarken verdiği enerji miktarı çok fazla olduğundan patlamalı motorlarda kullanılan yakıta ilave edilir. Vücuda içildiği zaman çok bir zararı yoktur, ancak değişik su buharlarının solunumu ise kısa zamanda ölüme neden olur.

BenzeninElde Edilmesi: Taşkömürü katranının ayrılmış şekliyle damıtılması esnasında 80-170 derece arasında geçen hafif yağlar esas benzen ve türevleri şeklindeki hidrokarbonları (Toluen, ksilen) barındırır. Bundan sonra ikinci bir ayrılmış damıtma şekliyle ayrılabilir. Belli petrol fraksiyonları (6-8 karbonlu) 30-40 atmosfer basınçta 500 derecede krom /alüminyum oksit katalizör üstüne halka olması ve dehidrojenlenmesi yoluyla veya metilsiklopentan ile sikloheksan karışımının belli bir basınç ile katalizör üstünden geçirilip, dehidrojenlenmesi yoluyla üretilir. Bundan ayrı, benzen formülü, asetilen, etilen, metan türü bileşiklerin kimyasalların kızgın boru içerisinden geçirilmesi yoluyla da de elde edilir.

Benzen Yapısı: Benzen formülünün (C6H6) çok önceden saptanmış olmasına rağmen, benzenin yapısal formülü uzun süre tartışılmıştır. Kimyasal özellik ve davranışı ile Valaus kurumlarının uyuşturulması için çalışıldı. Bu formülleri içinde en doyurucu olan ise Kekule formülü oldu. Bu formül bilim adamlarının geneli tarafından kabul edildi. Benzenin elektronik yapı çözümlenmesinde kuantum mekaniği kuramının Hückel (1931) ile Pauling tarafından (1933) uygulanması ile anlaşıldı.

Benzen bazı motor yakıtlarının içerisine karıştırıldığı gibi ayrıca insan ve hayvanlarda oluşan deri parazitleri ve kurtlar için ilaç, patlayıcı madde imalatı, anilin boyalar ile plastik sanayinde kullanılır.

Benzen Formülü Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri: Saydam, rengi olmaya, çabuk tutuşan ve kendine has bir kokusu bulunan bir sıvıdır. Alkol, eter, kloroform, karbon sülfür, karbon tekraklorür, aseton buzlu sirke ve yağlar ile karışabilir. Yanarken isli bir duman çıkaran alevi vardır. Teknik benzen %0.5 civarında tiyofen (C4H4S) bulundurur. Benzen formülünün kimyasal özelikleri ise; Benzen, aromatik bileşiklerin asıl çıkış noktasıdır. Katalizör mevcudiyetinde hidrojen katılması ile doymuş olan halkalı hidrokarbon olan sikloheksan (C6H12); susuz alüminyumun klorür katalizörlüğünde alkil halojenürlerle alkallenen türevlerini (Mesela; metil klorürle toluen); susuz alüminyum klorür varlığında olefinlerle alkillenmiş türevlerini verir.
" } ] }