{ "title": "Basit Harmonik Hareket Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Basit-Harmonik-Hareket-Formulleri-71.png", "date": "19.01.2024 10:42:50", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Basit Harmonik Hareket Formülleri; Harmonik hareket, sabit bir nokta etrafındaki titreşim veya salınım hareketidir. Basit harmonik hareket, denge konumundan eşit uzaklıkta ve sabit iki nokta arasında eşit zaman aralıklarında periyodik olarak tekrar eden harekettir. Basit harmonik hareketi daha iyi anlayabilmek için bazı kavramları bilmek daha iyi olacaktır.

Uzanım; basit harmonik hareket yapan cismin, herhangi bir zamandaki denge noktasına olan uzaklığına denir. Vektörel bir büyüklüktür ve birimi metre (M)'dir. Sembolü x harfidir. Cisim denge noktasında ise uzanımın değeri sıfır olur. Cisim denge konumuna yaklaştıkça uzanım azalır, cisim denge konumundan uzaklaştıkça uzanım artar.

Genlik; uzanımın en büyük değeridir. Sembolü r harfidir.

Periyot; basit harmonik hareket yapmakta olan cismin bir tam salınım yapması için geçen zaman dilimine denir. T harfi ile sembolize edilir. Birimi saniye (S)'dir.

Frekans; basit harmonik hareket yapan cismin 1 saniyede yapmış olduğu salınım miktarı (Sayısıdır.) Sembolü f harfidir. Birimi 1/s= Hertz (Hz).

Not: Frekans ile periyot arasında, frekans=1/periyot yani f=1/T ilişkisi bulunur.

Basit harmonik harekette geri çağırıcı kuvvet ve formülü; düzgün çembersel hareket yapan cisme çembersel yörünge üzerinde yönü merkeze doğru ola F merkezcil kuvveti etki eder. Bu cismin çap üstündeki izdüşümüne F merkezcil kuvvetinin x ekseni üstünde bulunan bileşen etki eder.

Bu kuvvete geri çağırıcı kuvvet denir çünkü yönü denge noktasına doğrudur. Basit harmonik hareket yapan cisme genlik noktasında etki eden kuvvet, en büyük değerine ulaşır ve denge noktasında sıfır değerini alır.

Basit harmonik harekette merkezcil kuvvet

F=-m.w2.x formülü ile hesaplanır.

Geri çağırıcı kuvvet: F (Newton) (N)

Harmonik hareket yapan cismin kütlesi: m (Kilogram) (Kg)

Harmonik hareket yapan cismin uzanımı: x (Metre) (M)

Açısal hız: w (Radyan/saniye)

Buradaki- işareti kuvvet ile uzanımın ters yönlü olmasından gelir. Uzanım kuvvet ile doğru orantılı olarak değişir. Yani uzanım artarsa kuvvet artar, uzanım azalırsa kuvvet azalır.

Basit Harmonik Harekette İvme ve Formülü

F=m. A formülüne göre kuvvet ve ivme birbirleri ile doğru orantılıdır. Bu formüle göre;
F=-m.w2.x = m. A eşitliğinden a=-w2.x formülü elde edilir.

Geri çağırıcı ivme: a (Metre/saniye2) (M/s2)

Açısal hız: w (Radyan/saniye2)

Uzanım: x (M)

Bu formüle göre, ivme uzanım ile doğru orantılı olarak değişir. Formüldeki- işareti ise ivmenin uzanım ile zıt yönlü olmasından kaynaklanır. Basit harmonik harekette ivme yönü de kuvvetin yönünün olduğu gibi denge konumuna doğrudur.

İvme en yüksek değerini genlik noktasında alır ve denge noktasında sıfır değerine ulaşır.

Basit Harmonik Harekette Hız ve Formülü

V= -w. R. Sin (W. T)

Hız: V (Metre/saniye) (M/s)

Açısal hız: w (Radyan/saniye)

Genlik: r (Metre)

Zaman: t (Saniye)

" } ] }