{ "title": "Başabaş Noktası Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Basabas-Noktasi-Formulu-51.gif", "date": "21.01.2024 05:42:19", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "Başa Baş Noktası Formülü; İşletme yönetimi, üretim kapasitesini belirlerken, içinde bulunulan piyasa şartlarını gözetmekle beraber satış imkânlarına göre hareket etmelidir. Kapasitesine göre piyasadan dönüş alabileceği kadar üretmek yoluna girer. Bu halde, üretim kapasitesinin belirlenmesinin başlangıcı satış tahminlerinin yapılmasıdır. Sonrasında ise satış tahminlerinin işletmeye getirisinin ne olacağı tahmini ve analizi yapılır. Eğer bu bağlamda işletme istenilen kar marjına ulaşıyorsa üretim miktarlarının ve satışının sağlanması konusunda çalışmalara başlanır.

İşletme yönetimi bütün bu konulara karar verirken, oldukça derin anlamda hacim-kar-maliyet konularını kapsamlı inceler. İşletme yönetimi karar verirken, işletmenin hangi üretim-satış düzeyinde kara ulaşacağını yani Başa baş Noktası' nı maliyetlerin değişken ve sabit kısımlarını, satışların katkı payını ve oranını bulmak zorundadır.

Başa Baş Noktası, işletmenin kara geçtiği noktayı belirtir. Bu noktada kar sıfır olup, nokta geçildiği takdirde kara ulaşılması mümkündür. Başa baş noktası hem tutar hem miktar olarak hesaplanabilir; üretilen mamullerin birim satış fiyatları, satılan miktarı, işletmenin toplam sabit maliyetleri ve birim değişken maliyetlerinin bilinmesi gerekir.

NOT:
Toplam gelirlerle toplam giderlerin birbirine eşit olduğu nokta Başa baş Noktası' dır.

Buna göre;
Başa baş Satış Mikarı = Toplam Sabit Maliyet / Katkı Payı

Başa baş Satış Mikarı = Sabit Giderler / (Birim Fiyat - Birim Değişken Gider)

BAŞA BAŞ NOKTASI = SABİT GİDERLER / KATKI PAYI

Başa baş Noktası' ndaki birim satış fiyatı ile üretim miktarı çarpıldığı zaman başa baş noktası miktar yerine satış tutarı olarak hesaplanır.
" } ] }