{ "title": "Bağıl Nem Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Bagil-Nem-Formulu-38.jpg", "date": "21.01.2024 16:50:54", "author": "Samet Bozkurt", "article": [ { "article": "
Bağıl nem formülü, bu formülü bulmak için nem, mutlak nem ve bağıl nemin kelime karşılığını bilmek gerekir. Öncelikli olarak bağıl nem havadaki mutlak nem miktarının doyma noktasına ne kadar uzak ya da yakın olduğunu ifade etmek için kullanılır. Doyma noktasının kelime karşılığı havanın tutabileceği en yüksek su buharı miktarıdır. Mutlak nem gram cinsinden gösterilirken, bağıl nem yüzde ile gösterilir. Bağıl nem ülkemizde en yüksek bölgelerimiz olan Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz bölgesinde görülür.

Formülü ise mutlak nem/azami nem×100 m3 şeklinde gösterilir.

Nem nedir?

Havada bulunan su buharı miktarına nem denir. Nem oluşması için havadaki nem deniz, göl ve nehirler gibi büyük akarsu kütlelerindeki suyun buharlaşıp havaya karışmasıyla oluşur. Havadaki nem biz insanların, hatta hayvanların ve bitkilerin hayatta kalabilmesi için gerekli olan ihtiyacımızdır. Dünya üzerindeki en kurak iklim bölgelerinde bile nem bulunur. Havanın nem tutmasının da bir sınırı vardır. Eğer hava su buharını tutamıyorsa bu neme \"doymuş\" hava denir. Havanın sıcaklığı doyma miktarını etkiler.

Mutlak nem nedir?

1 metre küp hacmindeki havada bulunan nem miktarının gram cinsinden değeridir. Mutlak nem miktarı gram cinsinden gösterilir. Mutlak nem büyük su kütlelerinin olduğu yerde fazla olur. Su kütlesi ile sıcaklığında fazla olması buharlaştırmayı artıracağı gibi mutlak nemi de artırır. Mutlak nemi ülkemizde en fazla Akdeniz bölgesinde görürüz. En az da Karadeniz kıyılarında görürüz. Mutlak nem kıyı illerimizden iç kesimlere doğru gidildikçe azalır. Örneğin, Bir balon şişirip içine bir bardak su koyalım. Balonun içindeki gaz hava kütlesi olurken, içinde yer alan suda mutlak nemdir.
" } ] }