{ "title": "Asit Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Asit-Formulleri-52.gif", "date": "21.01.2024 13:27:21", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Asit Formülleri; Asitler su ile hidrojen iyonları üretebilen hidrojen bileşiğidir. Hidrojen iyonları çözeltileri asidik yapar. Asitler mavi olan turnusol kâğıtlarının rengini kırmızıya çevirir. Bazik olan maddeler ise kırmızı olan turnusol kâğıtlarını maviye çevirir. Eski Türkçemizde hamız ve bazı kaynaklarda ise ekşit denir. Yediğimiz gıdaların çoğu asit maddesi içerir. Limonlarda sitrik asit, sirkelerde ise asetik asit bulunur. Bazı farklı asitler limonlara, sirkelere, ekşi elmalara ve şerbetlere keskin olan tatları verir. Araç aküleri sülfirik asit, midemizdeki sindirim sıvısı hidroklorik asit içerir. Asitler suda çözüldüğü zaman hidrojen iyonları üreten madde çözeltilerinden biridir. Asit olan maddelerin çoğu, saf olan katılar, sıvılar veya gazlar olarak bulunabiliyor olsa bile sadece su içerisinde çözüldüğü zaman asitmiş gibi tepki verirler.

Asitlerin Genel Özellikleri Nelerdir?

Ekşi bir tadı vardır, mavi olan turnusol kâğıtlarını kırmızıya çevirirler, bazik olan maddeler ile tepkimeye girdikleri vakit tuz ve de suyu oluştururlar, yakıcı bir madde olduğundan insan cildine temas ettiği zaman ciddi zararlar verir, fenolftalein (Soluk renkteki sarı toz halindeki organik olan bir bileşik) damlatıldığında renklerini değiştirmezler, pH değerleri yediden küçüktür, suda çözüldükleri zaman elektrik akımını iletirler, metil oranjın (PH indikatörü) rengini kırmızıya döndürürler.

Asit Türleri

İnorganik Asitler; Mineralden ve metal olmayan maddeden yapılan asitlere, in organik asit adı verilir. Yaygın olan inorganik asitlerin arasında, sülfirik asit, hidroklorik asitler, nitrik asitler ve de fosforik asitler yer alır. Endüstriler her yıl bu asit çeşitlerinden milyonlarca üretir. Bunlar plastikler, lifler, gübreler ve boyaların kimyasalların yapımlarında kullanılır. Konsantre olan inorganik asitler aşırı aşındırıcıdır. Cilde zarar verirler ve diğer metallerin içinde hızlı erirler. Hidroflorik asitler camların yapısını bozarken diğer inorganik asit çeşitleri camlar için tehlikeli değillerdir.

Organik Asitler; Bitki, hayvan ve insan, organik asitler olarak adlandırılan çeşitli asidik olan karbon bileşimleri üretir. Bunların birçoğu zararsızdır, meyve ve diğer yenilebilen maddelere tat verir. Organik asitler yapıları itibariyle karbon iskeletine dayalı olan asitlerdir. Formik asitler, asetik asitler, probiyonik asitler, butirik asitler, fumarik asitler, sorbik asitler, sitrik ve malik asitler gibi asitler ve bunların tuz oranları başlıca oraganik asitlerdir. Doğada saf halde bitkisel ve hayvansal organizmalarda bulunabilirler ve de ayrıca doğal yollardan elde edilirler. Hayvan vücutlarında kullanılabilir, metobolize olup sonra karbondioksit ve su ile okside olurlar. Dolayısıyla canlı organizmalar için herhangi bir sağlık problemi ya da risk oluşturacak hiçbir kalıntı bırakmazlar. Bu özelliklerinden dolayı organik asitler, karı büyütme faktörlerinde hayvanların beslenmesinde kullanılırlar. Sonrasında bu maddeler yasaklanınca antibiyotiklerin yerlerini alabilecek çok fazla yapay organik asit üretildi.

Asit Formülleri

Hidroklaorik Asit: HCl, Nitrik Asit: HNO3, Sülfirik Asit: H2SO4, Asedik Asit: CH3COOH, Formik Asit: HCOOH, Karbonik Asit: H2CO3, Fosforik Asit: H3PO4
" } ] }