{ "title": "Asetilen Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Asetilen-Formulu-98.png", "date": "19.01.2024 02:57:19", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Asetilen Formülü: asetilen Alkin grubunun ilk ve basit bir üyesi olarak hidrokarbon gazdır. Asetilen formülü; C2H2HC=CH'dir. Asetilenin molekül ağırlığı: 26.02'dir. Molekül dağılımında %7,75'i H2 ve %92,25'i karbon şeklindedir. Saf halde etere benzer güzel kokulu olan asetilen, karışımlı olduğunda bilhassa içerdiğinde bulunan fosfin dolayısıyla insanı rahatsız eden bir kokuya sahip olur. Asetilen ilk defa 1836'da Edmond Davy tarafından bulundu. Asetilenin formülü C2H2 ya da diğer şekliyle HCCH'tır. Karbonların arasında bulunan bu üç bağ, Alkinlere özgü karakteristiktir.

Asetilen Formülü Özellikleri: çok isli bir alevle havada parlak olarak yanan asetilen normal basınçta patlayıcı değildir. Ancak iki ya da daha yüksek atmosfer ve daha yüksek basınç altında bir kıvılcım veya bozulma ile patlama yapar. Sıvı haldeki asetilen darbe ile ve ısıya karşı çok hassastır ve bu durumda patlama şiddeti yüksektir. Asetilen elementlerine ayrılırken verdiği ısı değeri 54.800 kaloridir. Asetilen karışımlarının %3'ün altında veya %65'in üstünde hava içermesi asetilen patlayıcı hale getirir. Etan ile etilenin aksine göre suda çözünür. Aseton ise normal basınç altında ve 15°C'de 25 hacim ile 12 atmosfer basınç altında 300 hacim asetileni çözer. Asetilenin durgun hali, bilhassa basınç altında, çok tehlikesi vardır. Asetilenin nakliyesinin tehlikesiz olması için bazı metotlar geliştirilmiş, özellikle basınç altındaki patlama ve parlama özelliği nedeniyle taşınması özel kaplarla yapılmaktadır.

Asetilen Bileşikleri: Asetilen Brethelot' ca total sentez usulüyle elde edildi. Asetilen daha sonraları metan gazı ve karpitten de üretilmiştir. Asetilen formülü ile C2H2HC formunda normal şartlarda gaz halde olup, basınç ve çok düşük bir sıcaklıkta, -83,5 °C'e sıvı hale dönüşür. Su ile ve aseton karışımında çözünüm gösterir. Sodyum karışımında kolayca patlayarak yüksek ısıda çıkış yapar. Asetilenin narkotik olma özelliği vardır. Tıp dilinde Narsylen olarak bilinir. Asetilenin asit özelliği göstermesi nedeniyle metal grubuyla bileşik yapar.

Asetileninin Kullanıldığı Yerler

Eskiden aydınlatma amacıyla da kullanılan asetilen, günümüzde saf oksijenle besleme yapılan hamlaçlarda 3000°C'lik ısı elde edilir, bu ısı, metallerin kaynak yapımı ve demirin eritilerek kesilmesinde kullanılır.

Reaksiyona girmesi ve ucuz olması nedeniyle birçok organiklerin üretilmesinde asetilen formülü kullanılır. Asetilen, elektriğin fazla, petrolün az olduğu ülkelerde hammadde şeklinde kullanılır. En fazla kullanılan yerlerden birisi aset aldehit üretimidir.
" } ] }