{ "title": "Asetik Asit Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Asetik-Asit-Formulu-88.gif", "date": "19.01.2024 04:21:29", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Asetik Asit Formülü: Diğer adı etanoik olan organik bir asittir. Sirkeye ekşi tadını ve kokusunu verir. Karboksilik asitlerin en küçüklerindendir. Açık formülü, CH3COOH olarak adlandırılmıştır. Kapalı formülü ise C2H4O2dir. Karbonhidratların doğada yükseltgenmesiyle oluşmuştur. Sanayide hem biyolojik yolla hem de sentetik yolla imal edilir. Tuz ve esterine asetat olarak adlandırılır. Suda tamamen çözünür. Saf asetik asit renksiz, iğneleyici, keskin bir kokusu vardır aynı zamanda 118 derecede kaynar, 16,7 derecede ise donar. Suya karıştığında suyu çeker, metalleri aşındırır, cildi ise tahriş eder. Şarap ya da mayanın mayalanmasıyla oluşan sirkenin temel maddesi asetik asittir.

Asetik asit formülü elde edilmesi: Meyve sularında bulunan şeker mayasının etkisiyle birlikte etil alkole dönüşmektedir. Bu alkol ise micoderma denen bakteri yardımıyla asetik aside dönüşmektedir. Bu yöntem dışında etil alkolün oksidasyonuyla, metil alkol reaksiyonuyla da asetik aside dönüşebilir. Eczacılık alanında en önemli kimyasal asetik asittir. Aspirin üretiminde, selüloz triasetat üretiminde de asetik asit kullanılır. Haşere ve mikrop öldüren bakır asetat ile bakır aseto arsenitin başlangıç maddesi asetik asittir.

Asetik asidin kullanım alanları

Sirke yapımında kullanımı: Turşu yapımında kullanılan sirkelerde %18 oranında asetik asit bulunurken normal sirke miktarında %4- ya da %5 oranında asetik asit bulunmaktadır. Sirke besinlerin bozulmasını sağlayan mikroorganizmaların içerdiği asitle büyümesini engellemektedir. Turşu yapımının amacı gıdaların ömrünü uzatmaktır bunu sağlamak içinde asetik asitten faydalanmaktadır.

Sanayi sektöründe kullanımı: Sanayi sektöründe oldukça geniş kullanım alanı vardır asetik asitin. Kimyasalların üretiminde hammadde olarak değerlendirilir. Tahta tutkalını elde ettiğimiz vinil asetat üretiminde çok yoğun şekilde kullanılır. Pet plastik üretiminde kullanılan asidin çözünmesi için kullanılır. Gıda sektöründe E260 olarak tampon özelliğinden dolayı kullanılır. Bunun türevleri olan E262 ise gıda katkı maddesi olarak sodyum asetat ve dokuma sektöründe kullanılır.

Asetik asit formülü kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler

Ciltte kabarcıklar meydana getirir. Yoğun şekilde kullanılır ise ciltte tahriş yapar gözlerde hasarlar oluşturabilir. Korunmak için eldiven kullanmak gerekir. Aksi taktirde kullanımından bir iki saat sonra bu belirtiler meydana gelebilir.39 derecenin üzerinde tutuşma özelliği olduğu için havayla karıştığında patlayıcı özelliği ortaya çıkabilir. Yoğunluğu %25'ten fazla olduğundan laboratuvarda kullanılması çok zordur. Seyreltilmiş asit zararsızdır ancak kuvvetli çözeltiler sindirim sistemine zarar verebilir.
" } ] }