{ "title": "Asetat Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Asetat-Formulu-69.png", "date": "20.01.2024 01:47:50", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Asetat formülü: Zayıf asit özelliği gösteren batıcı bir sıvıdır. Genellikle çözeltilerin içinde bulunan, negatif iyon ya da anyondur. Asetat formülü: CH3COOH'dir. Su, alkol, eter, gliserin gibi maddelerle karışır fakat karbon sülfürde çözülmez. Asetik asidin tuzu veya esteridir. Saf asetik asit dikkatli kullanılmalıdır. Karbonat, oksit, hidroksit ve fosfat billeşiklerinden uzak tutulmalıdır. Çünkü deride yanıklar oluşturur. Sanayide çok yüksek miktarda asetik asitten asetat üretilir.

Asetat kullanım alanları

Asetatlar çok çeşitli amaçlarla kullanılır. Asetik asidin tuzlarına asetat denir. Bütün asetatlar suda çözünür. Bu çözünmenin iki istisnası vardır. Bunlar cıva ve gümüş asetattır. Alüminyum asetat kumaş boyacılığında mordan olarak kullanılır. Kumaşların su geçirmez hale getirilmesi için bu işlem gereklidir. Aynı zamanda sodyum esetat ise tampon olarak kullanılır. Kurşun tetraasetat ise 1,2- glikollerin seçimli oksidasyonunda kullanılır.

Asetik asit anhidridi, kuvvetli sirke kokusunda yanabilen bir sıvıdır. Alkol ile etil asetat oluşturur ayrıca kloform ve eterde çözünebilir. Suda çözünürken asetik asit oluşturur ve yavaşça çözünür. Günümüzde asetilen ve asetik asitten cıva oksit katalizörlüğünde elde edilir. Deri veya göze temas etmemelidir, deri üzerinde tahriş edici etkisi vardır.

Asetik asit (Asetat), odun sirkesi üretilebilir. Odunun kuru kuruya damıtılmasından elde edilen sıvıya kireç karıştırılır. Asetik asit, kalsiyum asetat biçiminde çöktürülür. Daha sonra bu çökelti derişik sülfat asidi ile birleştirilir. Vakumda daraltılır ve odun sirkesi elde edilir.

Asetik asit (Asetat), entanolün bakteriler yardımıyla, enzimatik oktidasyonu sonucu elde edilir. Alkollü çözeltiler hava varlığında asetik aside dönüştürülür ya da bakteri taşıyıcısı olarak odun talaşı kullanılabilir. %10 alkol çözeltisine odun talaşı katılıp, içinden hava geçirilerek, hızlı bir şekilde de üretilebilir.

Asetik asit (Asetat), endüstriyel öneme sahip birçok sektörde kullanılmakatadır. İlaçların ve kimyasal maddelerin kullanılmasında büyük öneme sahiptir. Asetil bileşiklerin, selüloz asetat, asetat ipeği, çeşitli asetatlar, plastikler ve lastik elde edilmesinde kullanılır. İpek boyamasında, kumaş baskıcılığında, uçucu yağlar ve başka maddeler için çözücü olarak kullanılır. Sirkede %5-%8 oranında asetik asit bulunur. Fosfor ve kükürdün çözünmesinde kullanılır. Saf, susuz asetik asidin, diğer adı buzlu sirkedir.
" } ] }