{ "title": "Amper Hesaplama Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Amper-Hesaplama-Formulu-97.gif", "date": "19.01.2024 03:10:22", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Amper hesaplama formülü, elektrik akım şiddetinin hesaplanması için kullanılan formül olmaktadır. Amper'in sembolü 'A' ile gösterilmektedir. En basit anlatım ile herhangi bir iletken üzerinden 1 saniye içerisinde 1 coulomb elektrik yükü geçtiği takdirde bunun şiddeti 1 amper olarak kabul edilmektedir. Tabi burada karşımıza yeni terimler çıkmakta. Bunların manasına geçmeden önce amper hesaplama formülünü yazalım. Formül üzerinde I: Akım şiddetini (Amper), Q: Elektrik yükü miktarını (Coulomb) ve t: zaman olarak ifade edilmektedir. Bu durumda I: Q /t olarak formüle edebiliriz. Şimdi burada kullandığımız terimlere bakalım.

Elektrik yükü

Bu yük atom altı parçacıklarının sahip olduğu ve elektromanyetik ile olan ilişkisini sağlayan en önemli özelliktir. Maddeler atomlardan meydana gelmektedir. Bu atomlar üzerinde bir sebepten ötürü elektron kaybı meydana gelirse pozitif yükle yüklenmiş olurlar. Yine aynı atomlar elektron kazanımı olur ise negatif iyon durumuna geçmiş olurlar. Şimdi madde atomlardan meydana geldiği için yüklü atomlara sahip bir maddede yüklü madde olarak tanımlanabilir. Bu durumda elektrik yükü bir maddeyi oluşturan atomların yüklerinin toplamı olarak ifade edilmektedir. Burada kullanılan Coulomb kanunu, cisimlerin elektriksel yüklerinin birbiri üzerindeki etkisini ifade etmektedir. Bunu ilk kez bulan kişi Fransız fizikçi Coulomb'dur.

Akım şiddeti

Amper hesaplama formülünde kullanılan akım şiddeti devreden 1 saniyede geçen elektrik enerjisi miktarını belirtmektedir. Devreden saniyede 1 kulon elektrik yükü geçiyor ise akım şiddeti de 1 amper olacaktır. Akım şiddetinin ölçüm cihazının adı Ampermetre olarak geçmektedir. Bu cihazların iç dirençleri biraz düşük olduğu için hassastırlar. Yani hata ile devreye paralel bağlantı yapılırsa ya da kaldırabilecekleri yükten fazla yük verilirse yanarlar. Bu yüzde ampermetre kullanılırken çok dikkatli davranmak gerekir.

Elektrik işleri ile meşgul iseniz bu tür formüller sık sık karşınıza çıkacaktır. Profesyonel olarak yapan kişiler zaten otomatik olarak bu tür hesaplamaları yapabilmektedirler.
" } ] }