{ "title": "Amonyum Fosfat Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Amonyum-Fosfat-Formulu-49.jpg", "date": "19.01.2024 21:38:32", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Amonyum Fosfat Formülü, Kimyasal adı phosphoric acid ammonium salt, di ammonium phosphate olan Amonyum fosfat formülü şu şekildedir: (NH4) 2HPO4 olarak yazılır. Görünümü kristalimsi kokusu olmayan toz halde bulunan tiptedir. En çok kullanılan biçimi DAP yani Di amonyum Fosfat'tır. Gübre yapımında kullanılır. Gübresi iki besinli olur. İçerisinde yüzde on sekiz azot (N), yüzde kırk altı fosfor (P) vardır. İçerisindeki azot amonyum yani (NH4) formunda olduğundan dolayı özellikle bitkilerin ilk gelişme döneminde etkili olur. Yapısı içindeki azot miktarı tabanındaki (Toprak altındaki) gübre olarak kullanıldığı zaman bitkilerin tüm yaşamsal ihtiyaçlarını karşıla yamayabilirler. Bunun için amonyum fosfat kullanımında kullanıldığında üst gübreleme dönemlerinde de bitkinin diğer azot içerikli gübreler ile de desteklenmesi gerekir. Azot, amonyum (NH4) biçiminde olduğu için toprakta tutulması kolay olur. Aşırı yağmur yağması ya da aşırı sulama yapıldığı vakit topraktan yıkanması ile azot kaybının yaşandığı görülmez.

Kullanım yerleri nerelerdir?

Amonyum fosfat dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemiz içinde de fosforlu gübre olarak kullanılabilmektedir. Bitkiye besin takviyesi olarak fosfor, bitkinin ilk gelişme aşamasında kök gelişmeleri için gereklidir (Elzemdir) ve bitkinin enerji metabolizmalarında fosfora çok ihtiyaç duyulur. Yeterli miktar ya da uygun derinlikte uygulanamaması durumunda bitki üzerinde fosfor eksikliği görülür. Veriminde ve kalitesinde çok büyük düşüşler olur. Bu yüzden gübreleme önerilerine iyi bakılmalı ve bu yöntemler itina ile kullanılmalıdır.

Kullanım şekli nasıldır?

Amonyum fosfatın özellikle pH değerinin yedi buçuk üzeri olan kireçli toprak tiplerindeki etkisi Triple Süper Fosfat'a (Ca (H2PO4)2. H20) göre daha fazladır. Amonyum fosfatların bünyelerindeki fosforun belli bir kısmı (Diğer fosforlu gübrelerdeki gibi) kireçli topraklarda bol miktarlarda bulunan kalsiyum (Ca) ile birleşip bitkiler ile alınamayacak form haline dönüşmektedir. Yalnız toprakl içindeki bazı fizyo kimyasal süreçler sonrasında tekrardan yarayıcı form türüne dönüşebilir. Bu yüzden tüm fosforlar ve amonyum fosfatın serpme yöntemi yerine gübre ekipmanları kullanılarak bant yani çizi yöntemi ile uygulanabilmesi daha yararlı olacaktır. Amonyum fosfat gübresi diğer birleştirilmiş (Kompoze edilmiş) gübreler gibi ekim yapılmadan önce ya da ekim yapıldığı an uygulanmalı ve bitkilerin kılcal kökündeki derinliğini dikkate alarak toprak ile karıştırılmalıdır. Tohum çıktıktan (Çimlendikten) sonra uygulanır ise bitkiye olumlu bir etkisi olduğu söylenemez. Bunun nedeni fosforun toprakta tutulmuş olması ve toprağın derinine doğru hareket edememiş olmasıdır. Fosfor yağışlar ile sene içinde beş ya da altı santimetre kadar derinliğe ulaşabilir. Bu sebepten dolayı amonyum fosfat uygulamaları ekim derinliğinin beş veya altı santimetre arasında bir boşluk altına yapılması önerilmektedir.
" } ] }