{ "title": "Amonyak Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Amonyak-Formulu-24.jpg", "date": "21.01.2024 03:22:02", "author": "mustafa bayram", "article": [ { "article": "Amonyak Formülü, Amonyak isminin kökenine baktığımız zaman eski mısıra kadar uzanmaktadır. Ammoniakon mısır tanrısı Amon'un adı, Amon'dan çünkü bu madde eski mısır zamanlarda Libya da bu tanrının tapınağı denen yerin yanında yapılmaktaydı. Amon tapınağını ısıtmada kullanılan develere ait tezeklerden çıkan gazlardan, Amon tapınağın duvarlarındaki ve tavanlardaki sofra tuzuna benzer beyaz kristal parçacıklar halinde amonyum klorür birikmiştir. Buna da o dönemde amon tuzu denmektedir.

Amonyak Formülü sembolü NH3 olan, azot atomundan ve hidrojen atomundan oluşan rengi olmayan, keskin ve kötü diye tabir edebileceğimiz bir bileşiğe sahip olmaktadır. Oh- iyonu içinde olmamasına rağmen suda zayıf bağ özelliği gösterir. Amonyak formülü, bir azot ve üç hidrojen atomundan oluşmaktadır.

Amonyak Formülünün Yapısı

Amonyak, kovalent bağlı (Ametal+ametal) bir bileşiğe sahiptir. Bileşiğin molekülleri polar olduğundan su molekülleri ile zayıf bir hidrojen bağı oluşturur. Bu sebepten dolayı suda çözünür bir yapısı vardır denilebilir. Yaptığı bileşenler sayesinde, sp3 hibritleşmesi meydana gelir. Aynı zamanda bağ yapmamış bir çift elektronu olduğu için moleküler şekli üçgen piramit diye tabir edilir, bu yüzden polar bir moleküldür. Amonyak, gazlaşma gizli ve ısısı aşırı yüksektir. Bu yüzden özellikle sanayi gibi yerlerde soğutucu madde olarak da kullanılır.

Amonyak çözünürlüğü

İlk göze batan çözelti, oda koşullarında doymuş diye tabir edilen amonyak çözeltisi %34'lik olup, yoğunluğu ise 0,88g/ml'dir. 1 atm basınç ve 0 derecede 1300 litre olup, 1 atm basınç ve 20 derecede 700 litre amonyak çözülür. 1 atm basınçtaki kaynama noktası ise -33,33 derecededir. (239,82K) dır. -77,73 derecede (195,42K) donduğundan, normal oda koşullarında gaz halinde bulunur.

Amonyak kullanım alanları

Ev duvarlarını boyadığımız veya herhangi bir boya için kullandığımız boya maddelerinde kullanılmaktadır. Bir diğer farklı kullanım yeri ise hepimizin kullanmış olduğu ev veya normal deodorant parfümlerinde bulunmaktadır. Genellikle ev hanımların temizlik şirketlerinin sıkça kullandığı temizlik maddelerinde kullanılır. Özellikle ordular için patlayıcı maddelerde de kullanılıyor. Diğer kullanım alanları ise gübre yapımında, sanayide, Nitrik asidin üretiminde, ürede, plastikte kullanılır.

Piyasada amonyak adı altında satılan maddeler amonyağın sulu çözeltisi olan amonyum hidroksittir. Bu ise azot ve hidrojenden oluşan renksiz bir gazdır. İnsanın gözlerin yaşarmasına ve burnunun akmasına neden olan keskin bir kokuya sahiptir. Ticari amaçlar için kullanılan ve amonyak olarak bilinen sıvı amonyak gazı özelliğinde değildir. Bu aslında amonyak formülünün su içinde erimiş durumda olduğu amonyum hidroksittir. Amonyum hidroksit aşırı kuvvetli bir alkali özelliğe sahiptir. Bu yüzden temizlik işlerine oldukça yaralıdır. Bunun için ev hanımlarının ve temizlik şirketlerin kullandığı bir çözeltidir.
" } ] }