{ "title": "Amino Asit Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Amino-Asit-Formulu-29.jpg", "date": "20.01.2024 17:23:42", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Amino asit formülü: Kimya biliminde amino asit proteinlerin yapı taşları demektir. Yapısında bulunan âmin ve karboksil grubunda bulunan molekülleri içermektedir. Peptit bağları ile bağlı olan amino asitler kısa bağlandıkları zaman peptid zincirini uzun bağlandıkları zaman ise proteinleri oluşturmaktadır. Amino asitlerin birbirine bağlanması ile hücrenin içinde bulunan ribozom organelinden protein sentezi gerçekleşmektedir. Ribozom organelinden salgılanan protein sentezine translarasyon denilmektedir. Proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerin büyüklüğü ve şekilleri birbirinden farklı olabilmektedir. Bu durum çok normaldir. Çünkü çok farklı şekillerde bulunan proteinlerden salgılanmaktadır. Amino asitlerin yapısında yirmi çeşit protein bulunmaktadır. Amino asitlerin yapısında bulunan bu farklılaşmalar proteinin yapısını değiştirmektedir. Bu yüzden de amino asitlerin yapısında değişiklikler görülmektedir.

Amino asit formülü yapısı: Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler amino ve karboksil grubunun moleküllerinden oluşmaktadır. Amino asitlerin sulu çözeltileri (-) hale gelerek elektrik akımını iletir. Amino asitlerin protein sentezini yirmi çeşit amino asitten sadece 'L' amino asidi yapar. Fakat küçük proteinlerin protein sentezini 'D' amino asidi yapmaktadır.

Amino asitlerin besin maddelerindeki yapısı: Besin maddeleri içerisinde bulunan ve toplamda yirmi çeşit amino asitten oluşan bu proteinlerin yarısı besin maddeleri içinde bulunmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan bu proteinlerin bir kısmı proteinlerden karşılanırken bir kısmı da besinler yoluyla alınmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan protein, amino asitler yardımı ile salgılanmaktadır.

Amino asit formülü özellikleri nelerdir?
" } ] }