{ "title": "Ağırlık Hesaplama Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Agirlik-Hesaplama-Formulu-58.jpg", "date": "23.01.2024 03:24:24", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Ağırlık hesaplama formülü bir cismin ağırlığını hesaplamak için kullanılan formüldür. Ağırlını hesaplamak istediğimiz maddenin kütlesini bilmemiz lazım. Kütleyi hesaplayabilmek içinde özkütlesini ve hacmini bilmemiz lazım. Özkütle ve hacmi bilinen maddenin önce kütlesini hesaplar, ardından ağırlığını hesaplamak için ağırlık hesaplama formülü kullanılır. Ağırlık hesaplama formülü basitçe 9,81 X kütle (Kg) olarak hesaplanabilir.

Ağırlık hesaplama formülündeki elemanlar
Yukarıdaki tanımlamalara uygun olarak ağırlık hesaplama formülünü örnek üzerinden gösterecek olursak.

1500 cm3 hacimdeki bir suyun ağırlık hesaplama formülü; Öncelikle kütle hesaplamamız gerekir, kütle hesabımız Hacim x Özkütle şeklindedir. Değişmez olan sabit özkütle sayımız su için 1'dir. Yani kütle = 1500 X 1 = 1500 gram. Kütlesini bulduğumuz suyun ağırlığıda = 9,81 X 1,5 kg = 14,715 N olarak bulunacaktır. Yani 1,5 litre hacimli suyun dünya yüzeyine uyguladığı kuvvet (Ağırlık) 14,715 N'dır.

Ağırlık hesaplama formülü aynı olmakla birlikte örneğin Ay'ın kütle çekim kuvveti dünyanın yaklaşık 6'da biri olduğu için aynı 1,5 kg suyumuzun Ay'daki ağırlığı 1,62 X 1,5 Kg = 2,43 N olacaktır. Kütle değişmemesine rağmen ağırlık değiştiğinden su Ay'da daha hafif olacaktır. Ağırlık hesaplama formülü kullanarak sizde kendi ağırlığınızın Dünyada ve Ay'da ne kadar olduğunu bulabilirsiniz.

Ağırlık hesaplama formülünde kullanılmak üzere örnek olarak; 1 Kg. Kütleye sahip cisim Güneşte 247,2 N, Jüpiterde 23,30 N, Plütonda 0,06 N ağırlıkta olacaktır. Uzay boşluğunda hareketsiz duran bir cismin uyguladığı herhangi bir kuvvet olmadığından kütlesi ne olursa olsun ağırlığı sıfır Newton olacaktır.
" } ] }