{ "title": "Açısal Momentum Formülü", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/Acisal-Momentum-Formulu-55.jpg", "date": "20.01.2024 14:14:01", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Açısal Momentum Formülü; Açısal momentum; fizikte bir cismin sahip olduğu dönüş miktarıdır. Açısal momentum, cismin kütlesine, cismin şekline ve cismin hızına bağlıdır. Açısal momentum bir vektör birimi olmasının yanı sıra cisimlerin berlirlenmiş eksenler üstünde sahip olduğu dönüş hızı ve dönüş eylemsizliğini tanımlar.

Bir sistemdeki açısal momentum içerisinde bulunan bireysel küçük parçacıkların sahip olduğu momentumların tümünün toplamına eşittir. Simetri ekseni üstünde dönüş yapan bir cismin açısal momentumu eylemsizliğinin (Cismin bulunduğu yerin değiştirilmesi ile açısal hızına yapılan müdahaleye karşı gelen direnç) ürünü olarak hesaplanır. Formülü L=I.w olur.

Bu sebepten dolayı açısal momentum bazı zamanlarda dönüş lineer momentumu diye de ifade edilir.

Kendi dönüş ekseni ile kıyaslandığı zaman çok daha küçük olan cisimlerde (Mesela çok uzun bir ip ucunda sallanan ufak bir lastik top ya da Güneşin çevresinde dönüş yapmakta olan gezegenler) açısal momentum lineer dönüş momentumu olarak da adlandırılabilir. Bu tanım göre cismin kütlesi ve cismin hızı dönüş eksenine ait olan yarıçap ile çarpıldığı zaman sonuç elde edilir. L=r x m. V olur.

Siteme dışarıdan bir etki olarak tork uygulanmaz ise açısal momentum daima korunur. Mesela buz pateni yapan bir kişi kollarını iöeri doğru kapatır ise kendisinin hızı artar bunun nedeni açısal momentumun korunumudur. Nötron yıldızlarının çok yüksek miktardaki dönüşleri de açısal momentumun korunumu ile açıklanabilir. Açısal momentumun korunumundan birçok fizik ve mühendislik bölümlerinde araç gereç üretiminde faydalanılır.

Klasik Mekanikte Açısal Momentum Formülü

Belirli bir merkeze göre alınmış açısal momentumun (L) tanımı; L= r x p olur. Formülde;
Tanıma bakıldığı zamanda görüldüğü gibi açısal momentumun birimi Newton. Metre. Saniye (N. M. S ya da kg. M2/s) ya da joule. Saniye (J. S) olur.

Vektörel çarpımdan dolayı açısal momentum; momentum vektörü (P) ve yarıçap vektörü (R) ye diktir, bu durum sağ el kuralı ile bulunur. Kütlesi sabit ve değişmeyen bir simetri ekseni etrafında dönmekte olan cismin açısal momentumu, eylemsizlik ürünü olarak alınır ve açısal hızın vektörü

L=I.w olur.
Düz bir çizgi ekseninde dönmekte olan parçacık ya da katı bir cismin açısal momentumu vektöreldir ve yönü ile büyüklüğü sabit olur.

NOT: Eğer dönüş ekseni parçacık ya da cismin dönüş ekseninden geçiyor ise o noktadaki açısal momentumun değeri sıfır olur.
" } ] }