{ "title": "10 Sınıf Fizik Formülleri", "image": "https://www.formul.gen.tr/images/10-Sinif-Fizik-Formulleri-79.JPG", "date": "20.01.2024 11:17:34", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "10 Sınıf Fizik Formülleri, Orta öğretim 10. Sınıfında işlenen fizik derslerine ilişkin konuların temel özelliklerini yansıtmaktadır. Bu özellikler oldukça çeşitlidir. Fizik formülleri bazı prensipler ve bazı kurallar çerçevesinde kullanılmaktadır. Bunlar:

Katı Basıncı: Katı cisimlere uygulanan kuvveti aynı yöne ve doğrultusu değişmeden kendi ağırlığı ile temas ettiği yüzeye iletir.

Durgun Sıvıların Basıncı: Sıvıların belli şekilleri yoktur, akışkan olması nedeniyle bulunduğu kabın şeklini alırlar. Ağırlıklarından dolayı içinde bulundukları kabın tabanına ve çevresine basınç uygularlar.

Durgun sıvı basıncı iki değişkene bağlı olur. Derinlik (H) basınç uygulanan noktanın sıvının açık olan yüzeyine mesafesi, yoğunluk (D) ise sıvının öz kütlesine bağlıdır. P=h. D. G

Basınç Kuvveti: F = P. S F = h. P sıvı s = h. D. G. S Pascal Prensibi, Su Cenderesi ile U Borusu: İçine sıvı konulan bir enjektör, ucu kapatılıp piston ile ileri doğru itilmeye çalışıldığı zaman, itilemediği görülür. Yani pratik olarak sıvılar basınç altında iken sıkıştırılamaz. Sıvıların sıkıştırılamaması nedeniyle basıncı aynen iletir.

Pascal prensibi: Kapalı bir kapta bulunan sıvıya herhangi bir yerinden uygulanan basınç, kabın şekli ne olursa olsun, kabın iç yüzeyinin her noktasına, sıvı tarafından eşit büyüklükte iletilir. Pascal prensibinden faydalanıp, bileşik kapla su cenderesi çalışmasının usulü tanımlanır Açık Hava Basıncı: Dünyamızın çevresinde bulunan hava tabakası, değişik gazlardan oluşur. Bu gaz tabakasına ise atmosfer adı verilir. Atmosferde yer alan gazlar da katı ile sıvılarda olduğu gibi ağırlığı nedeniyle temas yüzeye basınç uygular.

Kapalı Kaplardaki Gaz Basıncı: gaz molekülünün kabın iç çeperine çarpması sonucu oluşur. Kabın iç yüzeyinde bulunan birim yüzeye, bir birim zamanda çarpma sayısı ne kadar çok olursa, gazlardaki basınçta o kadar fazla olur. Gaz molekülü kabın çeperine her noktada çarpma sayısı eşitlik olması nedeniyle her noktadaki gaz basıncı da eşit olur.

Akışkanların Basıncı: Bir noktadan başka bir noktaya uygun bir şartta akan maddeye akışkan maddeler denilir. Sıvılar ile gazlar akışkan maddeler için örnek teşkil eder. Akışkan basınç farkı nedeniyle akar ve akma yönü de basıncın daha büyük olduğu yerden daha küçük olduğu yere doğru olur.

Diğer Fizik Formülleri: Sıvıların Kaldırma Kuvveti

" } ] }